Tør du ansætte en nyuddannet?

– Selvfølgelig gør du det!

Har du også skulle vælge mellem to kandidater i en ansættelsesrunde, hvor den erfarne vandt over den nyuddannede? Mange arbejdsgivere antager, at nyuddannede ikke kan klare de komplekse opgaver, der skal løses i virksomhederne, og den manglende erhvervserfaring sætter en stopper for deres udvikling, fordi de fravælges til fordel for mere erfarne kandidater.

Men når du vågner fra din forestilling om, at nyuddannede kandidater er bagud på kompetencer, vil du opdage en verden fuld af engagement og kompetencer. Lad os antage, at du ansætter en nyuddannet medarbejder og se på, hvilke kompetencer ”nyuddannet” bringer med sig:

1. Motivationen stråler

Nyuddannede kandidater har ventet mange år på at smide bøgerne og få konkret arbejde mellem hænderne, og de besidder en motivation og et gåpåmod, som mange af dine garvede medarbejdere vil falde af på.

Samtidig er nyuddannede åbne over for at lære nye ting og videreudvikle kompetencer, så de passer perfekt ind i jobbet. På den måde kan nyuddannede kandidater hurtigt blive en investering for virksomheden, fordi de er hårdtarbejdende, villige til at løbe stærkt og til at lægge ekstra kræfter i, når der er behov for det.

2. Udnyt de nye kompetencer

Måske er din nye medarbejder nyuddannet, men han er højst sandsynligt hverken dum eller doven. Nyuddannede er vant til at være ansvarlige for egen læring, så tildel noget ansvar og fortæl, hvad du forventer af opgaveløsningen.

Brug de nye kræfter fornuftigt, og udnyt at akademikere har mange indlæringsværktøjer og analysemetoder med sig i bagagen, som hurtigt kompenserer for erhvervserfaring. De nye kompetencer kan derfor bruges i mange forskellige sammenhænge, og arbejdsopgaver behøver måske ikke nødvendigvis matche kandidatens profil 100% for at han er kvalificeret til at løse opgaven.

3. Bliv opdateret på nyeste trends

Nyuddannede er nytænkende og kommer lige fra skolebøgerne med den nyeste viden inden for deres felt. Udnyt, at de kender til de nyeste trends og træk på den viden. Det kunne jo være, at der er kommet ny viden eller nye værktøjer til, siden dine erfarne medarbejdere blev uddannet. I dag kommer vi sjældent uden om digitalisering, og her vinder den nyuddannede kandidat, der er vokset op med, og uddannet i, internettet og dets muligheder.

4. ”Plejer” bliver gjort til skamme

Dine daglige rutiner og systemer bliver kigget efter i sømmene, fordi din nye medarbejder stiller spørgsmål og udfordrer det allerede eksisterende for at blive klogere på området. Effekten er, at dine rutiner bliver set fra nye perspektiver, og igennem konstruktiv kritik eller spørgsmål bliver rutinerne optimerede og videreudviklet, og du vil helt sikkert få øjnene op for nye arbejdsmetoder, muligheder og kompetencer, samt hvordan organisationen kan udvikle sig.

5. Form din drømmemedarbejder

Nyuddannede har ikke låst sig i faste rutiner, og du har derfor mulighed for at forme den nyuddannede medarbejder, så han passer perfekt til den pågældende stilling og ind i din virksomhed.

Uddan og oplær ham, så han kan varetage lige nøjagtig den type opgaver, du ønsker. Samtidig hungrer nyuddannede efter at opleve, udvikle og bidrage, og har endnu ikke pådraget sig dårlige vaner eller ”plejer” som beskrevet ovenfor.

Virksomhederne har sovet alt for længe, og skal vågne op og se den enorme vilje og mange kompetencer, de nyuddannede besidder. Det er uheldigt, at mange fravælger dem, fordi man tror, de er bagud på kompetencer. Det er bestemt ikke tilfældet, og ofte vil virksomhederne drage nytte af at se situationen med nye øjne.

Igennem projektet Potential in Action bliver virksomhederne ofte imponerede over de nyuddannede kandidaters evner og vilje. De er trænet til at lære nyt, samtidig med at de besidder nogle brede kompetencer fra universitetet inden for metode, analyse og fremgangsmåde, der hjælper dem i opgaveløsningen. Derudover giver deres titel som ”nyuddannet” et gå-på-mod, som er svært at konkurrere med.
Læs mere om forløbet Potential in Action her

PS: Så er nyuddannede akademikere jo en billig løsning til topkvalificeret arbejdskraft.

Har din virksomhed brug for nye kræfter? Kontakt os for en billig og hurtig rekruttering med udgangspunkt i vores database over nyuddannede akademikere, som har deltaget i Potential in Action.