fbpx
Synlig ledelse er ikke kun det daglige godmorgen - Add Value

Synlig ledelse er ikke kun det daglige godmorgen

At være synlig som leder handler ikke kun om fysisk nærvær. Det handler ikke kun om det daglige godmorgen, om at rose ofte eller om at høre efter, når du snakker med medarbejderne.

De ting er bestemt ikke uvigtige, men synligt lederskab kræver mere end blot små adfærdsmæssige justeringer, der kan måles i minutter og øjenkontakt.

For at medarbejderne virkeligt oplever dig som en synlig leder, skal du være parat til at stå frem på alle de parametre, der er indeholdt i dit lederskab. Det betyder, at du skal tage hensyn til flere ting, end du måske tror, for at forbedre din oplevede synlighed. Du skal også tænke på din specifikke lederrolle. Det vil sige på, hvordan lige præcis dén rolle bør være synlig i din organisation.

> Læs også: Tre input til at maksimere din personlige effektivitet som leder

Hårdt arbejde, store gevinster

Synlig ledelse handler også om god ledelse i det hele taget, og som med alt andet kræver det selvindsigt og aktiv refleksion over dit lederskab at flytte dig selv.

Det er hårdt arbejde, men ofte med stor gevinst. Mere synlig ledelse skaber nemlig både højere tillid i afdelingen, større selvstændighed og flere initiativer fra teamet samt bedre trivsel blandt medarbejderne hver især. Alt sammen fordi du står synligt i spidsen og er aktivt til stede på de områder, hvor medarbejderne skal bruge dig.

Når du arbejder med din synlighed, kan du finde inspiration i det, der kendetegner de tre typiske lederrolletyper i en organisation: Teamleder, mellemleder og topleder. Opdelingen er ikke ment som adskilte trin, men snarere som træk, der findes på alle niveauer, men er mere tydelige på nogle end andre.

> Læs mere: Evnen til at kommunikere effektivt kommer ikke automatisk med ledelsestitlen

For teamlederen

Her skal du have stort fokus på hverdagens synlighed og nærvær, og det er måske denne rolle, hvor synlig ledelse kan minde mest om det klassiske ”giv dig tid og lyt”. Du bliver synlig som teamleder, når du viser i ord og handlinger, at du er personligt engageret i dit team, og når du giver dig til at drøfte problemer, store som små. Vær tydelig omkring, hvornår du er tilgængelig for medarbejderne, og sæt tid af til at lære hver enkelt at kende.

For mellemlederen

For dig, der leder ledere eller sidder på funktionsniveau, er det vigtigt også at have fokus på din position i forhold til de andre ledelseslag. Her bliver du en synlig leder, når du aktivt fortæller samme historie som resten af ledergruppen og står på mål for de strategiske beslutninger. Det er vigtigt, at du gør visioner og beslutninger vedkommende for din afdeling ved at tale dem ind i en meningsfuld ramme. Det er også vigtigt, at du kommunikerer nok og tydeligt til de forskellige målgrupper samt er til rådighed ved større drøftelser og problemer. Din synlighed kommer ofte i kraft af din dygtighed som brobygger.

For toplederen

Når det kommer til C-level, er omdrejningspunktet for din synlighed som leder i høj grad de strategiske beslutninger og kommunikationen af disse. Du er synlig, når du fremlægger og forklarer visionen til medarbejderne, når du har holdninger og budskaber på hjerte, og når du udstikker eller fastholder en kurs i vanskelige tider. Det er vigtigt, at du handler med konsekvens og træder i karakter. Det er også vigtigt, at du engagerer dig i kulturen og i interne aktiviteter.

> Læs også: Det svage led i en forandringsproces er ofte topledergruppen

Vil du vide mere?

Er du også interesseret i synlig ledelse? Eller har du brug for et godt råd om et andet emne inden for strategi, organisation og ledelse? Så kontakt os og få en snak med en af vores konsulenter - det er helt uforpligtende.

  • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • Læs mere om ledelse
  • Se flere blogindlæg

Kontakt os


Morten Tange

Ejer

E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tlf: +45 20 78 44 24

Tilmeld dig og følg med

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Tange Gruppens nyhedsbrev for at følge med i vores viden og aktiviteter i Add Value og de andre divisioner.

© 2020 TANGE GRUPPEN. ALL RIGHTS RESERVED - PERSONDATA